• 850

  Thoracut
  0 recenzii

 • Chirurgia toracica este specialitatea din medicina care are ca subiect de studiu bolile care se trateaza chirurgical la nivelul structurilor toracelui (peretele toracic, diafragmul, pleurele, plamanii si organele mediastinale - caile aeriene mari, cordul, vasele mari si pericardul, esofagul, timusul). In unele tari, aceasta specialitate chirurgicala are mai multe variante, cum sunt chirurgia toracica generala, chirurgia cardiovasculara si chirurgia cardio-toracica, dupa gradul competentei in proceduri de chirurgie cardiaca inclus in supraspecializarea a chirurgilor.
  In mod sintetic, bolile care fac obiectul de lucru al chirurgiei toracice generale pot fi neoplazice (cu precadere cancerul bronhopulmonar), boli infectioase supurative sau parazitare toracice, trauma toracica, managementul caii aeriene, boli congenitale toracice (mai frecvent deformatii ale toracelui)
  In consultul chirurgical toracic anamneza, istoricul complet al bolii si examenul fizic au pastrat in continuare mare importanta, totusi in prezent chirurgia toracica are mijloace de investigatie din ce in ce mai tehnologizate. Alaturi de evaluarea imagistica (radiografie, tomgrafie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, tomografie cu emisie pozitronica, scintigrafie) diagnosticul bolilor chirurgicale toracice foloseste tehici pentru evaluarea functiei ventilatorii, a capacitatii de difuzie a plamanului, pentru evaluarea video-endoscopica a arborelui traheobronsic si a esofagului, ecografia transtoracica, ecografia transbronsica si transesofagiana, si pentru explorarea chirurgicala videoasistata a pleurelor si respectiv a mediastinului. Mare parte din mijloacele mentionate au menirea prelevarii biopsiilor.
  Tehnicile endoscopice folosite de chirurgi permit din ce in ce mai multe si mai complexe proceduri operatorii. Astfel, atat diagnosticul cat si tratamentul in chirurgia toracica tind mereu mai mult sa se realizeze minim-invaziv.

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


 • 850 Creează un Cont Business
  pentru Thoracut
  Arrow-right